top of page
toy trains

מונטסורי מול וולדורף

ההבדלים המרכזיים בין שיטת החינוך אנטרופוסופי לזו של מריה מונטסורי

זוהי סקירה קצרה המבוססת על הידע שלי בלבד. אני לא מומחית בשיטת וולדורף ומכבדת אותה. עם זאת,  ישנם היבטים שונים שלא נראים לי הגיוניים. וזהו הסיבה שבזמנו בחרתי במונטסורי. 

  1. שיעורים פרונטליים/ שיטת הבחירה החופשית

בשיטת וולדורף בונה קצבים ומעגלים ומתבסס על לוח זמנים ומעגליות בלמידה. שיטת הלימוד היא בחלוקה  לשיעורים. אפשר לראות את זה בצורה בולטת בגילאי בית הספר. 

בשיטת מונטסורי אנחנו לא מגבילים את הילד בזמנים ובעזרים- הוא עובד עם כל עזר כמה שהוא רוצה ובוחר אותו בעצמו. כמובן שגם אצלינו יש לוח זמנים. למשל, לעבודה חופשית עם העזרים אנחנו מקדישים כ-2-3 שעות מדי יום. במסגרת הזמן הזו הילד יכול לבחור בעצמו במה, כמה, איך ועם מי (לבד או עם חברים) לתרגל. במידה ולילד יש צורך בתנועה בזמן העבודה החופשית, הוא יכול לצאת לעבור לחדר הסנסורי ולעשות שם משהו.

    2. מדעים

בשיטת וולדורף לא חושפים את הילדים למדעים עד גיל 7 שנים ואף מתנגדים לזה נחרצות. משמע, הילדים לא לומדים אותיות ומספרים עד בית הספר. בשיטה זו מתועדפת במקום הראשון ההתפתחות הרגשית של הילד ופיתוח החוש האומנותי שלו. 

בשיטת מונטסורי החל מגיל 3 שנים, חלק מהעזרים בתחומים השונים (שפה, חשבון, ביולוגיה, גיאוגרפיה, חושים), הילד נחשף לאותיות ומספרים. עיתוי החשיפה נקבע על ידי הילד בלבד- כאשר הוא מוכן לזה ולא כשהמורה מחליט שהוא מוכן לזה. וליתר דיוק, כשספציפית אצל הילד הזה נפתחת תקופת הרגישות לכתיבה, קריאה וכו'. אם מפספסים את התקופות הללו, הלמידה אחר כך תוכל להתבצע אבל התהליך יהיה קשה יותר ופחות טבעי ושמח היות ולא יתרחש מההנעה הפנימית והמוטיבציה של הילד. הדברים הללו מבוססים אמנם על השיטה של מריה מונטסורי אך גם על מחקרים שבוצעו בתחום. 

    3. קבוצות גיל

בשיטת וולדורף אמנם בגילאי הגן הילדים לומדים בקבוצות רב גילאיות (3-6) אבל בבית הספר הם מתחלקים לכיתות חד שכבתיות (כיתה א,ב וכו'). 

בשיטת מונטסורי כל מערכת החינוך מתבססת על כיתות רב גילאיות וגם בבית הספר הילדים מחולקים לכיתות לפי גילאים 6-9, 9-12 וכן הלאה.

    4. תפקיד המורה

בשיטת וולדורף  המורה תופס תפקיד מפתח ומהווה דמות מנהיגה.

בשיטת מונטסורי המורה הוא יותר מלווה ומדריך. עם זאת, הוא לא מאבד מסמכותו.

    5. דת

בשיטת וולדורף מהווה הדת חלק חשוב מהשיטה, כאשר הילדים לומדים לעומק את החגים, טקסים וכו'. שטיינר הפיץ את הלימודים הרוחניים של אנתרופוספיה- פילוסופיה נוצרית אזוטרית. הפן הדתי חוצה לאורך ולרוחב את השיטה החינוכית של וולדורף וזה בלתי אפשרי "לחתוך" את זה משם.

בשיטת מונטסורי, למרות העובדה שמריה מונטסורי עצמה הייתה נוצריה קתולית, השיטה מבוססת על חינוך פסיכולוגי מדעי ואינה דורשת נקודות מפתח נוספות. במונטסורי אנחנו גם מדברים הרבה על הטבע והטיפול בסביבה והקשרים שנוצרים בין הדברים, אך ללא עירוב הדת. היות והדגש הגדול ביותר ניתן לחופש הבחירה ולמרחב החופשי, הצגה של כל דת באשר היא כהאמת היחידה בלתי אפשרי. 

    6. פנטזיה

בשיטת וולדורף כל הלמידה בגנים ובבית הספר היסודי נבנית על סיפורים, אגדות ושלל דברים דמיוניים אחרים. 

בשיטת מונטסורי הילדים מקבלים בשביל לשחק צעצועים של כלי מטבח שונים, מטבח וכדומה. כדי לפתח את הדמיון שלהם, הסביבה כוללת גם חומרים מהטבע כדוגמת לבנים, עצים, ערמונים, אצטרובלים, בובות בלי פנים ברורות, גמדים ודמויות דמיוניות אחרות. פיתוח הדמיון והפנטזיה מהווה את אחד המטרות העיקריות של השיטה. במונטסורי מתבססים על המציאות ועל מידע מהימן. עד גיל 3 לפחות של מספרים סיפורים בדיוניים כיוון שלילדים בגילאים הללו אין יכולת הבחנה בין מציאות לדמיון. כל העצמים בהם משחקים הילדים הם אמיתיים. המטבח וחפצי הבית השונים עשויים ומאורגנים כך שהילדים יוכלו להשתמש בהם. לכל חפץ ייעוד ותפקיד ברורים. 

המושגים פנטזיה ודמיון מופרדים ולכל אחד משמעות אחרת. הראשון לא מהווה מטרה בחינוך המונטסורי, והשני- כן.

    7. יצירתיות

יצירתיות קיימת בשתי השיטות אך הביטוים שלה שונים. 

בשיטת וולדורף מציירים הרבה מאוד, מפסלים, מתפלשים וכו', כאשר השימוש הוא בחומרים טבעיים מגוונים מאוד. בבית הספר הילדים לומדים בדיוק באמצעות הדברים הללו. למשל, לומדים גיאומטריה באמצעות ציור של צורות. תחילת הכתיבה באמצעות גירים שעווה גדולים.

בשיטת מונטסורי הלמידה אף היא מתרחשת דרך החוויה החושית ונודאי המדעים נבדקים גם הם מזוויות שונות, אך עם חומרים ועזרים אחרים. 

    8. מתי מתחילים?

בשיטת וולדורף הילדים נכנסים לגנים בגילאים 3-3.5 שנים.

בשיטת מונטסורי מתחילים מהלידה (ואם לדייק, אפילו במהלך ההריון), מגיל 6 חודשים נפתחות קבוצות של תינוקות עם אמהות ובגן הילדים מצטרפים לקבוצות הפעוטות מיד אחרי שהחלו ללכת.⠀

bottom of page